Specyficzne warunki w chłodniach i mroźniach

Obiekty typu mroźnia lub chłodnia przeznaczone są do przechowywania produktów spożywczych, czy farmaceutycznych. Ich najważniejszym zadaniem jest utrzymanie prawidłowej temperatury wewnątrz pomieszczenia. Inne parametry, które powinny być wzięte pod uwagę to szczelność gazowa, odporność na wilgoć, ogień, a także wytrzymałość poszczególnych elementów konstrukcyjnych. Z płyt warstwowych można budować obiekty wolnostojące, jednocześnie znajdują one zastosowanie podczas stawiania pojedynczych komór chłodniczych w pomieszczeniach już istniejących. Najistotniejsze jest w tym przypadku zachowanie odpowiedniej temperatury gwarantującej bezpieczne przechowywanie produktów wymagających specjalnego traktowania.

Jakie cechy musi posiadać płyta do budowy chłodni?

Materiał służący do wznoszenia chłodni i mroźni to przede wszystkim płyta poliuretanowa, czyli posiadająca rdzeń wykonany z pianki poliuretanowej. Tego rodzaju tworzywo zapewnia doskonałą izolacyjność, a zatem umożliwia utrzymanie w środku odpowiedniej temperatury powietrza. Jednocześnie płyta chroni przed czynnikami zewnętrznymi, zwłaszcza przed zmienną aurą. Płyty chłodnicze stosowane są do budowy obiektów, w których temperatura może oscylować w okolicy – 40℃. Jakie inne właściwości płyt warto wykorzystać w tym przypadku?

  • Odporność na działanie grzybów i pleśni,
  • właściwości uszczelniające,
  • odporność na odkształcenia.

Przy budowie chłodni i mroźni wykorzystuje się również płyty izolacyjne (poliizocyjanuratowe), które charakteryzuje duża ognioodporność, odporność na wysokie temperatury, czy wytrzymałość na ściskanie.